sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Baanalla Joensuu-Pietari

Kun ensimmäisen kerran lähdin Venäjälle hieman pidemmäksi aikaa syksyllä 2010, pakkasin tavarat isoon lentolaukkuun ja samaiseen olkalaukkuun, joka minulla on nyt mukana. Vedettävä laukku oli helppo kulkiessa pitkin junan käytäviä ja Kouvolassa vaihtaessani Joensuu-Helsinki -junan Pietariin matkaavaan Sibelius-junaan. Kuitenkin Pietarin päässä huomasin, ettei laukku ole paras vaihtoehto: metron porteissa isoa lentolaukkua ei saa portin ohuesta välistä kunnolla läpi saati porttien yli painavaa laukkua nostettua. Runnin laukun kanssa läpi, porttien hälytykset vinkuivat ja kaikuivat asemalla ja vartijat tuijottivat ihmeissään. Paras vaihtoehto olisi ollut taksi, mutta vastassa oli samanikäinen pietarilainen ystäväni ja menimme tietenkin opiskelijabudjetin mukaan, vaikka ei se venäläinen taksi meille suomalaisille kallis ole.

Tästä kaikesta oppineena pakkasin keväällä 2014 kolmen kuukauden Tverin kieliharjoitteluun tavarat kahteen rinkkaan, joista toista kannoin selkäpuolella ja toista etupuolella. Vaikka kävely oli raskasta, hieman hankalaa ja hartiat olivat hellinä rinkkojen painosta, selviydyin junanvaihdoissa nopeimpien joukossa (kaikki venäjän kielen kurssikaverit olivat mukana). Lisäksi Tverin rautatieasemalla kuljetaan kahdet portaat, sillä tie ulos laitureilta kulkee junaratojen alla alitunnelia pitkin. Vaikka tällä kertaa taksi oli vastassa, osa lentolaukkuihin tavaransa pakanneista kurssitovereistani taisteli laukkujen kanssa portaikoissa. Totesin rinkan olevan paras vaihtoehto Venäjälle. Kuvassa näkyy Tverin rinkkaviritelmäni.


Entäpä kannattako lähteä Pietariin bussilla, marsulla (маршрутка) vai junalla? Käytin aluksi bussia Pietarin matkoilla, mutta tien päällä kuluu yli 8 tuntia, johon minulla ei riitä enää kärsivällisyys ja eikä pyllyn lihakset. Marsua en ole kokeillut, vaikka suomalainen ystäväni peräänkuuluttaa niiden kätevyyttä ja mukavia kuskeja. Venäläiset tuttuni taas sanovat että marsuissa saattaa talvella olla liian kuluneet talvirenkaat, ja kuljettajista ei tiedä ikinä. Itse siis valitsen junan, sillä matkaan menee noin 6 tuntia ja olen niin mukavuudenhaluinen, että haluan WC:n olevan käytettävissä silloin kuin haluan. Lisäksi junassa on enemmän tilaa, tietokoneenkäyttö on mahdollista ja välillä voi käydä ravintolavaunussa ja jaloittelemassa. Matkatavaroita ei myöskään tarvitse raahata rajalla minnekään, vaan tulliviranomaiset tarkistavat laukun (jos tarkistavat) junassa. Yleensä he kysyvät päämäärää ja matkan tarkoitusta, kun tavaraa on niin paljon yhdellä matkustajalla, ja että mitä laukuissa on. Joskus ovat kysyneet onko lääkkeitä matkassa, johon olen vastannut ei, jos ei ole reseptilääkkeitä matkassa.

Nyt olen matkalla Kouvolaan Joensuu-Helsinki -junassa, jossa minulla on tunnin vaihtoaika Allegroon. Venäläinen kaverini Sasha tulee minua vastaan Finljandski-asemalle, josta menen yöksi hänen perheensä luo. Sovin työnantajani kanssa, että huomenna menen töihin klo 14.00. Tavoitteenani on käydä hankkimassa venäläinen liittymä MTS:ltä tämän illan tai huomisen aamupäivän aikana. En tiedä vielä, kenen tuttavani luona tulen asumaan seuraavat 3 kuukautta, mutta luotan siihen, että kaikki järjestyy. Kaikella on aina tapana järjestyä, VAIKKA Venäjällä ollaankin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti