tiistai 9. kesäkuuta 2015

Ensimmäiset työpäivät harjoittelupaikassa

Sunnuntaina tulin illalla perille Pietariin ja vastassa asemalla oli venäläinen kaverini. Yövyin hänen vanhempiensa luona aivan Iisakin kirkon lähellä Admiralteiskajalla. Tein pienen iltakävelyn Palatsiaukiolla ja Nevan rannassa, jonka jälkeen menin sekavana nukkumaan. Päässä pyöri kaikki venäjän kielen sanat ja fraasit.

Työpaikkani German-Russian Exhange sijaitsee Ligovski Prospektilla, ja metroasema on luonnollisesti Ligovski Prospekt nimeltään. Olimme sopineet työnantajani kanssa, että tulen 14.00. Lähdin siis tuntia ennen kävelemään Sennajalle, jossa kävin ostamassa pientä evästä ja vesipullon töihin. Sen jälkeen suuntasin Spasskaja- metroasemalle, jolta Ligovski Prospekt olikin jo toinen asema.

Löysin hyvien ohjeiden avulla toimistolle, jossa minulle esiteltiin heti työtilat ja tietokoneet joita voin käyttää. Työporukkaan kuuluu noin neljä venäläistä päätyöntekijää, kaksi saksalaista harjoittelijaa,ja nyt minä ja venäläinen harjoittelija, joka aloitti samana päivänä kanssani. Kahdella päätyöntekijöistä on oma toimistohuone, jossa on kahvipöytänurkkaus yhteisiä lounaita ja tapaamisia varten. Me loput kuusi olemme isoimmassa huoneessa. Tuliaiset olivat hyvä jäänrikkoja, sillä joimme iltapäiväteet yhdessä maistellen Fazerin suklaita. 


Ensimmäisten päivien aikana olen saanut seuraavia työtehtäviä: kirjoittaa erään seminaarin puhujien CV:stä lyhennelmiä englanniksi sekä käydä läpi toisen harjoittelijan kanssa yli 140 hakemusta (venäjäksi sekä englanniksi) ja arvostella ne pisteillä. Hakemuksista on pitänyt tarkistaa  pääasiassa niiden kelvollisuus, eli että hakija kuuluu haussa olleiden Venäjän alueiden piireihin ja että hän ei ole aiemmin ollut vastaavassa seminaarissa. Lisäksi hakemuksiin kuuluu kansalaisuusaktiivisuus ja motivaatiokirje, joista voi saada pisteitä sekä 10 kysymyksen testi Euroopan unionista ja essee EU:n ja Venäjän välisistä suhteista. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa pisteen ja esseistä 1-5 pistettä. Pisteyttämisen lisäksi tarkistamme, että esseet eivät ole kopioituja Internetistä hakemalla eri lauseita Googlesta ja Yandexista. Ja kyllä, useampi plagiaatti on löytynyt sekä ilmeisesti kavereiden yhdessä kirjoittamia esseitä, joita molemmat käyttävät hakemuksessaan. Muun ajan olen opetellut nettisivujen käyttöä.

Täytyy sanoa, että ekat päivät ovat olleet raskaita sen vuoksi, että kaikki työskentely tapahtuu kahdella vieraalla kielellä: kaikki keskustelu toimistolla tapahtuu venäjäksi, mutta materiaalit ovat usein englanniksi. Lisäksi kollegani puhuvat venäjää todella nopeasti ja venäläinen harjoittelija tekee työt minua paljon nopeammin. Vaikka hän on aina valmis ennen minua, yritän psyykata itseäni niin, että saan rauhassa ja huolella hommat tehtyä loppuun saakka. Saksalaiset harjoittelijat puhuvat todella sujuvasti venäjää, mutta niin vahvalla saksalaisella aksentilla, että välillä en ymmärrä puhuvatko he saksaa vai venäjää :D täytyy olla todella skarppina, että pysyy kärryillä heidän puheessaan.




Muuten työskentely on melko rentoa, esimerkiksi juonne koko ajan teetä tai kahvia ja saatamme välillä lörpötellä niitä näitä. Meillä ei ole minkäänlaista kontrollia siitä, monta tuntia teemme päivässä. Kunhan suurinpiirtein 7-8 ja hommat tulee tehtyä. Ilmapiiri on hyvä ja aina voi kysyä apua, jos ei osaa jotain tehdä.  En ole varsinaista super-innostumistani töistä vielä saanut, sillä pidempään olleet harjoittelijat tekevät lähes kaiken harjoittelijoille tarkoitetut päätehtävät. Venäläinen harjoittelija työskentelee vain kuukauden, ja heinäkuun lopussa saksalaiset harjoittelijat palaavat takaisin Saksaa. Ehkä silloin työtehtävistäni tulee selkeämpiä ja vastuullisempia, ainakin toivottavasti ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti